Image Alt

Kunstnere

 

NICO WIDERBERG (f. 1960) er utdannet innen tegning, grafikk og skulptur ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og studerte skulptur under Boge Berg ved Statens Kunstakademi. Etter debututstillingen på Galleri Albin Upp i Oslo i 1984 har han hatt en mengde separatutstillinger i prestisjetunge gallerier både her til lands og i utlandet. Han har hatt utstillinger i Kunstnerforbundet og Galleri Haaken i Oslo, Hå Gamle Prestegård på Jæren, Lillehammer Kunstmuseum og Henie- Onstad Kunstsenter på Høvikodden, University Gallery i Newcastle i England, og flere utstillinger i Galleri Christian Dam i København. I tillegg kommer deltakelse på mange kollektive utstillinger i inn- og utland.

 

Widerberg arbeider med skulptur i stein (blant annet granitt og diabas), bronse og glass, med oljemaleri og med grafikk. Sentralt i Widerbergs kunst står avpersonifiserte menneskeframstillinger, hoder og torsoer. Det er i spenningsfeltet mellom det før-klassiske og det modernistiske at han har funnet sitt eget, individuelle uttrykk. Et sterkt kjennetegn ved Widerbergs skulpturer er fokuseringen på selve materialet. Steinen er naturligvis en uløselig del av kunstverket, og han veksler mellom bearbeidede og uberørte elementer, mellom polerte flater og bevisst etterlatte merker etter hammeren og andre verktøy. Selv har han beskrevet arbeidet som billedhogger som «en reise inn i steinen», der utfordringen er å finne steinens hemmelige vilje og å prøve å gi liv til materialet.

 

Gjennom sine utsmykninger for offentlige og private oppdragsgivere har han vært med på å sette sitt preg på arbeidsplasser, parker og andre offentlige rom, og dermed vår kollektive bevissthet. Blant hans mest kjente og profilerte utsmykninger er monumentene av Thor Heyerdahl og Trygve Lie, utsmykningene for Regjeringsbygget, Gardermoen hovedflyplass, Statoil og Aker Maritime ASA, monumenter til Aker Brygge og Asker sentrum, samt skulpturen «Pillar Man» ved Northumbria University i Newcastle i 2004. Etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011 ble Widerbergs minnesmerke over de omkomne reist 53 steder i Norge, etter en anonym pengegave.

Widerberg har også laget en rekke skulpturer i glass, og han har stilt ut på Hadeland Glassverk og Steningen Slott i Sverige. Mange forbinder ham nok også med utformingen av den elegante Mozellflasken. Widerberg er representert i Nasjonalmunseet, Lillehammer Kunstmuseum, Kistefos Museet, Nordea Kunstsamling, Statoils Kunstsamling, Parabola Estate Newcastle, Johnson Collection USA og flere private samlinger i inn og utland.

Hotellet har to skulpturer av Nico Widerberg; På Bølgen og Kransen. To skikkelser i hagen.

 

 

 

 

 

 

 

SVERRE ANDREAS KOREN BJERTNÆS (f. 1976 i Trondheim) er en norsk maler og grafiker. Han deltok i sin første utstilling som 15-åring i forbindelse med Nerdrumskolens gruppeutstilling hos Blomqvist i Oslo. Sin første separatutstilling hadde han i Bjarne Melgaards galleri Norsk Anarkistisk Fraksjon i 2000. Karakteristiske arbeider fra hans tidlige periode (1997-2004) er store, nøkternt saklige portretter av ungdom, blant annet samboeren Unni Askelands barn. Fra og med utstillingen «Incognito» (2004) forlot han «tenåringsuskylden som preget de tidlige bildene» og gikk over i en mørkere motivverden hvor et tema var rus, og andre virkemidler var «bruk av blacklight og interiørskildringer av offentlige toaletter».

Han var som ung tenåring i Trondheim elev hos Tore Bjørn Skjølsvik (1989–93), senere ett år hos Odd Nerdrum (1993–94) før han gikk på Statens kunstakademi 1995-99 og to år på ArtEZ hogeschool voor de kunsten i Enschede, Nederland.

Han fikk Blix-stipendet i 1999, Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere i 2005 og i 2008 ble han tildelt det første stipendet fra den nyopprettede Håkon Bleken-stiftelsen.

Han ble i 2019 tildelt 10-års «Stipend for etablerte kunst

 

 

 

 

 

 

 

 

OLE MARTIN SKAUG (f. 1965) er opprinnelig fotograf, utdannet ved California State University i Los Angles. I tillegg til fotografstudiet gjennomgikk han også en grundig opplæring i rekke andre kunstfaglige grener. Dette førte til universitets graden Bachelor of Arts. Keramikk er i dag hans hoved uttrykksform. Ole Martin jobber hovedsakelig i steingodsleire men også i andre materialer som jern, bly og epoxy. Han har hatt en rekke utstillinger i Norge, Sverige, Nederland og USA.

Ole Martin Skaug er bosatt i Hølen i Akershus og i hans verksted er han omgitt av groteske og absurde skulpturer.

Herfra har han forsynt en stadig økende skare som elsker hans nyskapende og groteske skulpturer. Figurene harselerer ofte med vår forfengelighet, de er detaljert laget med tenner, finjusterte rynker og annet kroppsutstyr.

Ole Martin Skaug er en av våre veldig populære keramikere og har fans har laget sin egen Facebook gruppe: Vi som elsker Ole Martin Skaug skapninger.

Hotellet er så heldig å ha flere skulpturer av Skaug blant annet «Damvokteren» som er å finne ved dammen nord for hotellet.

 

HENRIK GJERSTAD (f. 1996) er utdannet ved The Royal Danish Academy of Fine Arts og har studert kunst ved Rhode Island School of Design. Den New York-baserte kunstneren har gått i lære hos to generasjoner kunstnere, både hans far Pål Gjerstad og hans bestefar Ivar Gjerstad. I 2017 har han blant annet stilt ut verk under Contempop Gallery i New York og under Juvenarte i Oslo.

Arbeidet til Gjerstad kan beskrives som sanselig og ekspresjonistisk. Verkene kombinerer sterke farger, tekst og lyrikk og skaper på den måten et unikt uttrykk som spiller på både urbane og moderne elementer.

Hotellets skulptur av Henrik Gjerstad «Fragment In Motion» kan man se idet man ankommer hotellet. Han har også stått for etikettene til de mange egenproduserte øl- og brenne.vinsortene som kan nytes ved Hurdalsjøen Hotell

 

 

PÅL GJERSTAD (f. 1965) er direktør ved Hurdalsjøen Hotell.

Pål Gjerstad har alltid vært opptatt av kunst og har bidratt til skulpturparken ved å betongsprøyte hotellets gamle piano og ved å konstruere en benk i stål.

 

 

Kunstneren har gitt skulpturen det passende navnet «Pianisten har gått hjem».  Denne kan sees på plenen på hotellets sørside.

 

 

 

JØRLEIF UTHAUG (f. 1911) var pioner for den abstrakte skulptur i Norge og hans eksperimentering med nye teknikker og materialer førte Uthaug til metallskulptur og relieffer på 50-tallet. Han benyttet seg av materialer som glass, stein, tre, kobber og messing. I 1956 skrev hans kunstnerkollega Olav Strømme:

 

«Her har Uthaug funnet et materiale som ligger godt til rette for ham. Det er flere før ham som har gått den vanskelige vei. En sammensetning av forskjellige arter materialer som metall, sten, glass og tre er fra gammel tid benyttet i den primitive kunst. Nå og da er den dukket opp i moderne kunst. Jørleif Uthaug har her tatt skrittet fullt ut og kastet seg over dette gjenstridige, men fascinerende materiale.»

Hotellet er så heldig at vi har fått låne et relieff og en skulptur av Uthaug kunstsenter ved Jørleifs sønn Geir, som også er kunstner.

 

 

 

JOSEF TZEGAI YOHANNES (f. 1980 ) er en tegneserieforfatter og artist. Han er forfatter av The Urban Legend. Da han besøkte flere land i Afrika fikk Yohannes ideen til en ny tegneseriehelt kalt «The Urban Legend». Han ville skape en rollemodell. «The Urban Legend» ville bli den første globale mørke superhelten som inspirerte barn over hele verden, spesielt Afrika. Superheltens navn er Malcolm TzegaiMadiba, oppkalt etter Malcolm X, Yohannes sin far Tzegai og Nelson Mandela (Madiba er Mandelas afrikanske navn).

«The Urban Legend» er tilgjengelig på åtte forskjellige språk.  Yohannes startet en Non-profit organisasjon i 2014 og lagde en spesiell barneversjon av «The Urban Legend» med fokus på skole, utdanning, diskriminering og mobbing. En annen spesialutgave fokuserer på ebola, hvor The Urban Legend underviser barna om den dødelige sykdommen, og hvordan de kan beskytte seg selv, med en beskjed om å ikke stigmatisere foreldreløse barn på grunn av sykdommen.

 

I 2016 laget Josef Yohannes en Eidsvoll Edition med en dramatisk historie om skumle krefter som vil rane Grunnloven.– både som utstilling og som tegneseriehefte.

 

Hotellet har fått låne utstillingen av Eidsvoll 1814. Denne kan man se langs skogsstien vest for hotellet.